Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

En god COPA weekend i Viborg

Dato: 2. december 2021

Det blev en weekend i coronaens og konfirmationernes tegn. Der var ikke tilmeldt så mange deltagere som normalt, da der desværre stadig var nogen, som på grund af corona ikke ønskede at tage på hotelophold, og en del var til konfirmationsfest, da denne festdag var blevet flyttet fra foråret til august/september.

Trods disse vanskeligheder, blev det, som vanligt en god weekend, hvor der var snak og hygge overalt.

Vi mødtes fredag og kl. 17.00, hvor der var planlagt, at Allan Kristensen fra Welland skulle fremvise stomiposer og tilbehør m.m. Allan måtte i sidste øjeblik melde fra, da han havde været i nærkontakt med personer, der var coronasmittet.

Gode råd var dyre, der skulle hurtigt findes en person til et oplæg. Der var ferie og konfirmation, så det var ikke let her og nu at finde en stand in for Allan. Henning fik med hjælp fra receptionen på hotellet kontakt til en turistguide, Mogens, fra Viborg. Mogens fortalte om Viborgs historie, helt tilbage fra middelalderen. Da Danmark blev samlet under en kongemagt, fik landstingene i Viborg, Ringsted og Lund stor politisk betydning. Viborg blev Jyllands hovedby, hvor de danske konger blev hyldet og var samtidig Danmarks politiske magtcentrum . Omkring år 1820 skaber slægten Bruun, Midtjyllands tekstilindustri, der tiltrak hundredvis af arbejderfamilier. I nyere tid blev der i Viborg samlet flere overordnede institutioner, Hedeselskabet, et statshosptial, Vestre Landsdelskommando, det tidligere amtssygehus – der er blevet udvidet til et stort regionshospital. Mogens holdt et meget spændende og interessant indslag.

Herefter var der spisning, og det var så meningen, at der efter middagen kunne stilles spørgsmål til Allan. Det kunne jo så ikke lade sig gøre, hvorfor Henning blev stand in og fortalte om det kommende jubilæum, og om en overraskelse på dette års weekend.

Der var arrangeret en sejltur søndag formiddag, hvor vi ellers plejer at gå tur på egen hånd.

Lørdag morgen kl. 9.15 var der fra hotellet. Vi kørte med en PP-bus og turens første stop var vedafgang Klejtrup Sø. Her ligger Verdenskortet, der er lavet af Søren Poulsen, der fik ideen, da han fandt en sten på marken. Stenen lignede Jylland. Det gav ham ideen til, på et stykke jord, at markere hele verden med sten og flag. Som Henning sagde, verden bliver mindre og mindre, han troede den var meget større. Det var en fin oplevelse, at være i stand til at besøge og opleve alle de forskellige lande.

Herefter gik turen til Hobro, hvor vi skulle besøge Gasmuseet. Her var en mulighed for at opleve vores egen barndom. Vi startede med at spise vores medbragte mad, hvorefter en guide introducerede om gasværker i Danmark, og hvad gassen blev brugt til. Vi blev delt i 2 hold og kom på rundvisning i gassens historie.

Hvem skulle tro at sødetabletter var et biprodukt fra fremstilling af gas. Opfinderen byggede en fabrik, hvor han kunne producere disse sødetabletter, men her kom han til at træde sukkerroeindustrien gevaldigt over tæerne og hans fabrik blev brændt ned. Det blev dog besluttet at denne sukkererstatning fremover kunne købes på apoteket, med recept, specielt for diabetes patienter. Hjortetaksalt var også et resultat af gassen, nu fremstilles det syntetisk, der er jo ikke så mange gasværker mere.

Det var en god og spændende rundvisning og således oplyst om gassens betydning for vore bedsteforældres hverdag kørte vi videre til Hadsund Færgekro, hvor der var bestilt kaffe og brød. Der var både kringle og lagkage, så maven blev godt fyldt op.

Det havde måske været en god ide at løbe 7 gange rundt om kroen for at få brugt alle de ekstra kalorier, vi fik indtaget.

Turen gik nu tilbage til hotellet, hvor der var tid til en lur eller hvad man nu ville fordrive tiden med, inden den store festmidddag. Her blev der serveret en 3-retters menu, en fantastisk
god middag, efterfulgt af kaffe, kage og frugt.

Nogle af deltagere optrådte, som vanligt, på slap line med at fortælle historier og vitser. En lang og spændende dag nærmede sig sin afslutning, og søndag ventede med den lovede sejltur.

Søndag kl.10 mødtes vi ved Golf Salonen ved anløbsbroen, hvor den lille turistbåd, Margrethe den 1. var bestilt til en sejltur rundt på Viborgsøerne, Nørresø og Søndersø. Nørresø er den fine del med badestrand og blåt flag for rent badevand. Søndersø må nøjes med at være søen med kloakvandet, der dog er renset, inden det kommer ud i søen. Der var en turistguide med på sejlturen, der fortalte om søernes betydning helt fra gamle dage, hvor der var mange der levede at fiskeri. I dag er der kun lystfiskeri tilbage.

Efter sejlturen var der tid til hyggesnak og socialt samvær, inden en god og lækker frokost ventede i restauranten. Mætte og tilfredse efter en hyggelig weekend var det tid til at sætte kursen
hjem til dagligdagen.

Tak til alle deltagerne for en god weekend.